O biljnoj apoteci Natura Medica

Biljna apoteka ‚‚Natura Medica‚‚ osnovana je 1992. godine kao proizvodno preduzeće dok su same aktivnosti počele još daleke 1986. godine. U tom trenutku, jedno od retkih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji koje se bavilo prikupljanjem bilja i formiranjem proizvoda na bazi bilja.

 

Kroz njen višedecenijski rad, osnivač, profesor Mihailović, psihofiziolog, nastojao je da dugu porodičnu tradiciju spoji sa naučnim saznanjima univerzitetskog profesora i unapredi postupke prirodnog lečenja. Među njima vodeće mesto ima fito terapija – lečenje biljem.

 

Istorija lečenja biljem je duga i plodna. Neke njene procedure i blagotvorna svojstva su već milenijumima poznata. Ako su je savremena medicina I farmacija potisle, kod nekih bolesti, ona je i dalje superiorna. Njena uspešnost posebno dolazi do izražaja kod nekih hroniočnih i metaboličkih tegoba. Još je otac medicine, antički lekar Hipokrat, koji je doživeo stotu, postavio bilje kao glavni izvor lekova za ljude. Od njega datira princip da čoveku najviše mogu pomoći oni lekovi koji su mu na dohvat ruke, u njegovom okruženju, i da ih ne treba tražiti iz daleka.

 

Većina biljnih mešavina, čajeva, tinktura i eterskih ulja u biljnoj apoteci “Natura Medica“ sačinjena je od samoniklog i organski uzgajenog bilja Šumadije i istočne Srbije. U tehnološkoj pripremi i verifikaciji drgaocena je saradnja sa Institutom za proučavanje bilja “Josif Pančić” i RH zavodima u Bukovičkoj Banji i na Zlatiboru.

 

Prof. dr Dobrivoje Mihailović